this is Poland in Ukraine

this is Poland in Ukraine
eViLa

lafarovych@ukr.net

2016-09-09

błonnik

Źródła błonnika

1/2 szklanki płatków z otrębów: 10 gram

1/2 szklanki z fasolą: od 6 do 10 gramów

1/2 szklanki groszku: 7 do 9 gram

1/2 szklanki soczewicy: 6 gramów

1 kromka pieczywa pełnoziarnistego: 4 gram

1 średnie jabłko: 3 gram

1 szklanka suszonych śliwek: 11 gramów

1 szklanka płatków owsianych: 4 gram

Inka Błonnik 2 filiżanki: 4,3 grama

1/2 szklanki szpinaku: 2 g

1 szklanka truskawek: 4 gram

1/2 szklanki rodzynek: 4 gram

najważniejsze zalety błonnika

- Usprawnia pracę układu pokarmowego (zapobiega zaparciom i biegunkom);

- Daje uczucie sytości związane z wypełnieniem i możliwością pęcznienia w żołądku;

- Zwiększa wydalanie tłuszczu z kałem;

- Wpływa korzystnie na normalizację zaburzeń gospodarki węglowodanowej przez stabilizację poziomu glukozy (cukru) we krwi, przez co między innymi obniża apetyt na słodycze;

- Obniża poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi poprzez wiązanie cholesterolu dostarczanego z pożywieniem w tworzącej się w przewodzie pokarmowym strukturze żelowej;

- Zmniejsza poziom „zwrotnego” cholesterolu, który zakleja naczynia krwionośne;

Np. na śniadanie wybieramy porcję chleba razowego, warzyw i kawy zbożowej wzbogaconej w inulinę. Gdy jesz obiad, zacznij od dużej porcji surówki lub zupy warzywnej, ewentualnie przystawki, mniej zjesz wtedy dania głównego. Ponadto w każdym posiłku powinny znaleźć się warzywa. Należy spożywać włókna i to najlepiej w „mokrej“ postaci. Lepsza będzie owsianka od pełnoziarnistego herbatnika. Owoców i warzyw nie powinno zastępować się sokami. Będziemy bardziej syci po zjedzeniu 100 gramów jabłek niż po wypiciu 100 gramów soku jabłkowego. Należy też jeść produkty jak najmniej przetworzone. Ich strawienie wymaga od organizmu więcej wysiłku, zatem związany z tym wydatek energetyczny jest większy. Nie zapominaj też o odpowiedniej porcji ruchu, wtedy twoje jelita, organizm i figura skorzystają najbardziej z dobrodziejstwa błonnika!

Залежі

search this blog