Lecznicze właściwości octu jabłkowego
- zaburzeniach trawiennych - wspomaga wydzielanie soków żołądkowych, przyspiesza trawienie, ułatwia i reguluje wypróżnianie;
- obniżaniu poziomu cholesterolu;
- problemach skórnych (trądzik, zaskórniki, wypryski) - ma działanie bakteriobójcze. Wystarczy przemyć cerę octem rozcieńczonym z wodą (stopień rozcieńczenia zależy od wrażliwości cery);
- problemach z łupieżem - płukanki z octu jabłkowego są pomocne w leczeniu łupieżu oraz przetłuszczających się włosów. Wystarczy wymieszać ocet z wodą w proporcji 1:1 (pół szklanki octu rozcieńczyć z połową szklanki wody) i pozostawić miksturę na głowie i włosach na około 15 minut. W przypadku delikatnej skóry należy stosować większe rozcieńczenia lub na początku sprawdzić na małym fragmencie skóry, czy ocet nie wywołuje alergii i podrażnień.
Ocet jabłkowy pomaga walczyć z nadwagą
Wiele kobiet ucieszy się z faktu, że regularne spożywanie octu jabłkowego przyczynia się do utraty wagi. Ocet zawiera wiele witamin z grupy B, które biorą udział w metabolizmie tłuszczów, węglowodanów i białek, przez co zapobiega gromadzeniu tkanki tłuszczowej, ale także pomaga w jej spalaniu. Duża zawartość pektyn pęczniejących w żołądku spowalnia czas opróżniania żołądka, dzięki czemu czujemy uczucie sytości. Poza tym łyżka octu, to tylko 3 kcal. Pamiętaj jednak, że picie octu nie zastąpi zdrowej, zbilansowanej diety. Może ją tylko wspomóc.
Jak stosować ocet jabłkowy?
Wystarczająca dawka octu jabłkowego to 1 lub 2 łyżki dziennie. Ocet jabłkowy można stosować jako dodatek do potraw albo spożywać w formie napoju rozcieńczonego wodą (1 łyżka octu na szklankę wody). Lepiej przyjmować go w rozcieńczonej formie, ponieważ działa mniej drażniąco na błonę śluzową jamy ustnej oraz przewód pokarmowy.